dieta110Kuchenki tego typu są już używane od lat w naszych domach. Przez niektórych do dziś urządzenie to jest podejrzewane, jako jedno z tych, które wywiera negatywny wpływ na nasze zdrowie. Nowoczesne mikrofalówki to służą nie tylko do podgrzewania, bowiem można w nich także piec, rozmrażać itd.

Plusem tych urządzeń jest to, że zużywają one mniej energii elektrycznej niż tradycyjne kuchenki, kolejny plus to, że podgrzewają pokarmy znacznie szybciej. Pokarmy w mikrofalówce, wbrew wielu opiniom i twierdzeniom, nie powodują zubożenia potraw w cenne składniki, ponieważ podgrzewają zawarte w pokarmach wodę. Zmienia się jednak ich smak, ale nie w wielkim stopniu. To, że przygotowanie trwa krócej przyczynia się do zatrzymania wewnątrz większej ilości witaminy C i B oraz składników mineralnych. Temperatura wytwarzana w mikrofalówce znacznie lepiej zabija bakterie poprzez wysoką temperaturę. Jest o wiele bardziej skuteczna niż gotowanie w wodzie czy tez na parze. Prawda jest natomiast to ze nie każde naczynie nadaje się do podgrzewania potraw w mikrofali. Najlepsze są naczynia z grubego szkła, kamionkowe lub z tworzywa sztucznego – ale ze specjalnego jego rodzaju. Nie wolno stosować naczyń z polistyrenu, ani tych ze złotym i srebrnymi elementami. Mogą one się rozpuszczać i powodować iskrzenie. Nie można wkładać do urządzenia tego typu metalowych garnków, ponieważ mogą powodować iskrzenie, dotyczy to także folii aluminiowej. Naczynia tego typu skracają znacznie żywotność lampy mikrofalowej, jedzenie w tych naczyniach nie podgrzeje się dostatecznie. Najlepiej podgrzewać w naczyniach, na których znajduje się informacja, że można to robić w mikrofalówce. Nie prawdą jest także twierdzenie, że kuchenka ta jest szkodliwa dla osób, które ją obsługują. W drzwiczkach, czyli miejscu, przez które może wydostawać się promieniowanie znajduje się skuteczna siatka metalowa, która nas przed tym chroni. Gdy otworzymy drzwiczki kuchenka wyłącza się automatycznie. Jednak szczególnie ostrożne powinny być osoby z rozrusznikiem serca, gdyż jego praca w pobliżu takich urządzeń może ulec zaburzeniu. Kobiety w ciąży też nie powinny zbliżać się do mikrofali, ponieważ każda wibracja ma niekorzystny wpływ na dziecko. Osoby takie po włączeniu kuchenki dwoiny wyjść z kuchni, a gdy potrawa się podgrzeje to z otwarciem drzwiczek powinny czekać dwie minuty. Minusem stosowania tych urządzeń jest to, że utrwalają się złe nawyki żywieniowe.

Dieta Michaela Montignaca

granatJest to jedna z wielu diet skierowanych do osób, które pragną schudnąć i utrzymać prawidłowa masę ciała. Ale przez dietetyków jest ona wskazana dla tych, którzy chcą uzyskać mniejsze ryzyko chorób sercowo – naczyniowych oraz cukrzycy.



Czytaj więcej...

Pokonać rotawirusy

rotawirusyTo one są odpowiedzialne za tak zwaną grypę żołądkową, zarażamy się nimi droga kropelkowa lub pokarmową. Wystarczy podać komuś rękę lub używać tych samych przedmiotów. Jeśli jesteś mama to możesz rozważyć zaszczepienie dziecka.

Więcej…

Pasożyty

lekarze2Te niewidoczne gołym okiem żyjątka mogą być szkodliwe zarówno dla naszego zdrowia jak i urody. Czasem zaczyna się od osłabienia, problemów z cerą złego samopoczucia. Bierzemy to wtedy jako infekcje czy tez zaburzenia hormonalne, tymczasem to zupełnie coś innego.

Więcej…

Tabletki a plastry na menopauzę

Kobiety, gdy zaczynają odczuwać pierwsze dolegliwości związane z menopauzą, rozglądają się za różnymi środkami, które pomogą przejść im ten trudny okres. Oczywiście środki te wchodzą w skład hormonalnej terapii zastępczej. I tu pojawia się problem, ponieważ jest kilka metod a właściwie dróg, którymi można podawać lek d organizmu. Pierwszym sposobem jest droga przez skórna, chodzi tu o żele i plastry, inną drogą jest połykanie, czyli tabletki doustne.

Więcej…