Ludzkość przez setki lat uznawała to zioło za lekarstwo na masę chorób. Medycyna potwierdziła, że w szałwii lekarskiej są olejki eteryczne bardzo cenne dla zdrowia. Dodatkowo znajdziemy tam garbniki, flawonoidy, witaminy, dzięki temu ma ona działanie także przeciwzapalne. Zioło te hamuje rozmnażanie się bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, często nawet tych, które są uodpornione na antybiotyki. Jest też dobrym lekiem zwalczającym grzyby i wirusy. Dlatego szeroko się ją stosuje przy zapaleniach dziąseł, oraz przyzębienia i narządów płodnych. Jest ona także przydatna przy walce z trądzikiem, nieprzyjemnym zapachem z ust, łojotokiem z głowy. W tym ostatnim przypadku wystarczy regularnie stosować płukanki. Naparu z szałwii można tez używać do robienia okładów na ciężko gojące się rany. Pomocna jest też przy wrzodach czy też żylakach. Jeśli cierpisz na nawracające bule głowy lub stany depresyjne to zakup sobie w aptece olejek z szałwii i wcieraj go w głowę. Jest to dobry sposób także na swędzenie miejscowe na przykład po ukąszeniu jakiegoś owada. Szałwie stosuje się nie tylko do leczenia zewnętrznego, można też ją stosować doustnie, szczególnie podczas nieżytów i stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Ma ona działanie ściągające, hamujące krwawienia (drobne) z naczyń włosowatych. Ułatwia ona także trawienie poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego.


Ma ona także działanie zapobiegające wzdęciom oraz łagodzi nadmierne skurcze jelit. Zioło to sprawdza się także przy nadpotliwości ponieważ znajdują się w nim substancje estrogenie i przeciwpotne. Pomocna może ona być także w okresie menopauzy, ponieważ łagodzi zlewne poty. Efekt czuć już po trzech godzinach od zastosowania natomiast utrzymuje się on nawet kilkadziesiąt godzin. Chorób, w których z pomocą może nam przyjść szałwia lekarska jest dużo. Są to choroby gorączkowe, nerwice. Kiedyś roślinę tą trzeba było parzyć, teraz można nabyć w aptece gotowe preparaty i mieszanki. Polecamy takie preparaty jak olejki, herbatki, tabletki, cukierki do ssania. Roślinę tą można też używać, jako przyprawę do dań mięsnych, pasztetów i zrazów. Bardzo dobre efekty przynosi dorzucenie garści szałwii do ciężko strawnej wieprzowiny, kaczki czy też gęsi. Roślina ta jest także obecna w licznych kosmetykach. Stosuje się ją przede wszystkim do oczyszczania skóry, ponieważ dezynfekuje jej powierzchnię oraz ściąga rozszerzone pory. Jeśli będziesz płukała szałwią włosy po myciu to, po jakim czasie delikatnie je przyciemnisz.

Ostatnio widać tendencję do zachwytu kuchnią żydowska. Skąd nagle wzięło się to duże zainteresowanie? Kuchnia ta łączy w sobie elementy wielu kultur. Widać w niej wpływy śródziemnomorskie, wschodnioeuropejskie, bliskowschodnie i jeszcze sporo innych. Bierze się to stąd, że przez lata przyjmowani oni koloryt kuchni, w jakiej się aktualnie osiedlali. Żydzi jednak zawsze przestrzegali zakazów i nakazów religijnych. Chodzi tu o produkty i styl gotowania, kuchnia żydowska jest koszerne, czyli zgodna z religią, czysta, rytualna i najlepsza. Ja nie jestem Żydem i ciężko mi wytłumaczyć, co to tak naprawdę oznacza. Zacznijmy od podziału pokarmów na mleczne i mięsne. Nie wolno ich razem przygotowywać ani jeść. Dlatego też kuchnia powinna być wyposażona w dwa zestawy sztućców, naczyń itd. Tak samo nie wolno jeść potraw mlecznych tuż po mięsnych. Odwrotnie można, ale trzeba odczesać pół godziny i przepłukać usta. Są tez tak zwane produkty neutralne jak owoce, jarzyny, zboża można je łączyć z mięsem i produktami mlecznymi. Wszystkie te orzechy czy bakalie trzeba przejrzeć czy nie ma tam robaków, a jajka czy nie ma na nich krwi.


Choć kuchnia żydowska jest ograniczona do tego, co koszerne to mimo tego serwuje nam cały wachlarz smaków. W kuch żydowskiej jest dużo śledzi, zarówno wędzonych jak i świeżych. Dużo jest tez kurczaków, wołowiny i jagnięciny. Żydzi chętnie też jedzą rośliny strączkowe. Ich tradycyjna kuchnia uznawana jest za tłustą. Chodzi o to, że do wielu ulubionych potraw dodaje się smalec z gęsi, kaczki lub kury. Żydzi jedzą, gdy są głodni, czyli często, ale niewiele. Nigdy nie najadają się do syta, może poza świętami. Śniadanie u nich jest bardzo ważne, tradycyjne, mleczne. W ciągu dnia chętnie sięgają po przekąski, najczęściej są to pasty rybne, warzywne czy jajeczne. Oczywiście nie zapominajmy o sałatce ze śledzia. Jeśli chodzi o zupy to dominują gęste na mięsie oraz warzywne z fasolą, soczewica i pęczakiem. Na uwagę zasługuje aspekt taki, że jeśli zupa zawiera mięso to nie zaprawia się jej mlekiem. W kuch żydowskiej nie tylko dominują śledzie, ale i cała reszta ryb. Żydzi lubią też desery, bardzo słodkie kremy, puddingi, zarówno na zimno, jaki i na gorąco. W oczy rzuca się popularny u nich tort marchewkowy.

Słowo detoks najczęściej źle się kojarzy i słusznie, jednak w tym artykule nie chodzi o odtruwanie po używkach tylko o odtruwanie organizmu z toksyn jakie się w nim gromadzą. Często gdy czujesz się ociężały i słaby to u podłoża mogą właśnie leżeć toksyny. Winne mogą być też dodatkowe kilogramy jakie lubią się pojawiać w okresie zimowym. W takiej sytuacji warto zastosować dietę nie tylko oczyszczająca ale też odchudzającą. Dzięki czemu pozbędziesz się nie tylko zbędnych kilogramów ale też oczyścisz organizm ze zbędnych substancji. Zacznijmy od tego by jeść w ściśle określonych porach, można tez dla lepszego efektu wspomagać się suplementami, choć odpowiednia dieta tego nie wymaga, a to co dostarczymy z pożywieniem będzie o wiele lepsze od suplementów z apteki. Podczas takiej diety należy dużo pić, najlepiej wody, należy jej pić nawet kilka litrów dziennie, czasem można tez sobie pozwolić na herbatę czy kawę. Ogranicz pieczywo jasne, wybieraj te z pełnego przemiału, błonnik zawarty w ciemnym pieczywie oczyszcza jelita a tym samym twój organizm ze zbędnych substancji. Chleb z zamrażalnika obniża indeks glikemiczny, dzięki czemu jest on jeszcze mniej tuczący. Nie pij za dużo mleka, a najlepiej je wyeliminuj całkowicie na rzecz maślanki i kefiru. Dzięki temu twój organizm będzie dostawał spore ilości dobrych bakterii które pomogą oczyszczać organizm. W twoim jadłospisie powinno być jak najwięcej zup, mają one sporo cennych substancji. Dodawaj do nich jak najwięcej warzyw, unikaj dodawania masła i bulionu. Staraj się zamiast soli używać ziół, wpływają one pozytywnie na trawienie tym samym pomagając w pozbywaniu się toksyn. Pamiętaj że szkodliwe substancje mogą być w kosmetykach, staraj się zatem wybierać kosmetyki naturalne. Jeśli gotujesz to staraj się by potrawy były al dente. Wcale nie musisz rezygnować z mięsa ponieważ ma ono w swym składzie cenne białko, tylko zwracaj uwagę na to jakie mięso jesz. Najlepszy jest możesz też wspomagać się suplementami naturalnymi np. skoncentrowanym w pigułkach błonnikiem, ekstraktem brzozy czy też mniszka lekarskiego. Jednak z tabletkami to ostrożnie nie zawsze są one takie dobre dla naszego ciała jak mówią o tym reklamy. Wiele substancji które maja powodować szybsze chudniecie nie została do końca przetestowana, a już na pewno nie kupuj środków odchudzających na bazarze. Najbezpieczniejsze są zioła wspomagające trawienie oraz środki zawierające błonnik roślinny.

Wiele osób wprost uwielbia hamburgery. Zdarza się, że dzieci wolą zjeść hamburgera niż schabowego. Dzieje się tak bo do tego śmieciowego jedzenia dodaje się wzmacniacze smaku takie jak glutamin sodu oraz sól. Według badań substancje te wywołują uzależnienie, chodzi o to że kupki smakowe szybko się do nich przyzwyczajają. Mięsny smak glutaminu został sklasyfikowany jako piąty zaraz obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego. Kolejną przyczyną popularności hamburgerów jest to że podawane są z apetyczną bułką która zawiera spulchniacze przez co rozpływa się w ustach. Jedną z bardziej z popularnych kanapek jest Big Mac, w większości składający się z tłuszczu i węglowodanu, znajdziemy w nim tylko śladowe ilości witamin i minerałów. Dlatego traktuje się je jako śmieciowe jedzenie. Innym przysmakiem którym można zaliczyć do tej grupy są chipsy. Jest to nic innego jak ziemniaki lub mąka kukurydziana smażona w tłuszczu w bardzo wysokiej temperaturze. Naukowcy wykazali że najbardziej niezdrowe są chipsy ziemniaczane. Dzieje się tak ponieważ ziemniaki są bogate w skrobie i białko, które w wysokiej temperaturze przetwarzane jest w akrylamid będący bardzo groźną substancją.


Powoduje ona uszkadzanie komórek układu nerwowego, naczyń krwionośnych przez co zwiększa się ryzyko miażdżycy i zawałów. Ma on także właściwości rakotwórcze. Do śmieciowego jedzenia możemy zaliczyć tez czekoladę, ale to zależy od jej rodzaju. Jeśli mamy skłonność do tycia nie możemy z nią przesadzać. Najzdrowsza jest czekolada gorzka o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie powoduje ona szybkiego wzrostu cukru we krwi. Czekolada podnosi w mózgu poziom serotoniny jest to hormon szczęścia. W skład słodyczy wchodzą także sztuczne substancje które mogą wywołać uzależnienie, mało tego nie wszystkie mogą zostać metabolizowane przez nasz organizm. Do tego w słodyczach znajduje się bardzo dużo konserwantów syntetycznych takich jak dwutlenek tytanu którego najwięcej jest w gumach do żucia. Przyjrzyjmy się popularnej bardzo coli. Niektórzy twierdzą że w jej składzie znajdują się substancje uzależniające, jednak nikt tego nie udowodnił ponieważ recepturę znają tylko producenci. W szklance coli jest aż 5 łyżeczek cukru. Właściwości uzależniające może mieć także słodzik. Dzieje się tak ponieważ po kilku sekundach od spożycia tego preparatu rośnie poziom insuliny. Większość osób będąc w stresie je w nadmiarze, jest to naturalny mechanizm. Dzieje się tak że w momencie silnego pobudzenia wydziela się kortyzon – hormon walki.

Moda na żywność ze zdrowymi dodatkami podbija rynek na świecie, to właśnie jest żywność funkcjonalna. Badacze szacują że pod koniec 2010 roku będzie ona stanowiła aż 20% wszystkich produktów spożywczych. Jednak w naszym kraju jak zawsze jesteśmy z tym znacznie do tyłu, nie chodzi tu o spożywanie takiej żywności tylko o jej produkcję. Najbardziej popularne z tej grupy produktów są płatki zbożowe i mesli. Zawierają one zdrowy błonnik i witaminy. Jeśli chcemy dla przykładu z jakiś powodów szczególnie dbać o serce to w naszym memu powinny znaleźć się produkty z fitosterolami i fitostanolami. Są to składniki występujące w roślinach i blokują one wchłanianie cholesterolu przez jelita. Dlatego produkty takie są zalecane pacjentom z wysokim poziomem cholesterolu. Dziś są one polecane dla wszystkich, szczególnie po czterdziestym roku życia oraz dla osób z nadciśnieniem. Najbardziej znane są: Benecol i jogurty tej samej marki oraz margaryna Flora. Tyle o sercu, dieta może bowiem działać tez na nasze trawinie. Probiotyki czyli bakterie kwasu mlekowego dbają o równowagę w naszym układzie trawiennym. Chronią one przed rozprzestrzenianiem się w naszym organizmie niebezpiecznych grzybów i bakterii. Substancje które są wydzielane przez probiotyki mobilizują układ odpornościowy. Kwas mlekowy ma mnóstwo zalet i jest to materiał na osobny artykuł, mówiąc krótko wpływa on pozytywnie na masę procesów w naszym organizmie.


W naszej diecie powinno znaleźć się tez dużo błonnika. Zapobiega on zaparciom i reguluje pracę układu pokarmowego. Zmniejsza on także prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Kolejnym ważnym składnikiem żywności funkcjonalnej są kwasy omega-3. W dalszym ciągu mimo nagłaśniania tematu spożywamy ich za mało. Naturalne kwasy znajdziemy w rybach, siemieniu lnianym. Kwasy te pełnią funkcje ochronne w naszym organizmie, chronią układ krążenia, układ nerwowy. Pomagają w alergiach itp. Na rynku jest mało produktów które zawierają te kwasy. Można znaleźć ser i masło omega 3 i 6. Warto też zerknąć na pułkę z mlekiem tam też powinniśmy coś znaleźć. Ciężej dostać ale jest jak najbardziej dostępny sok owocowy wzbogacony o kwasy omega-3. Możemy też kupić mięso drobiowe z zawartością kwasów omega-3, kurczaki SA bowiem karmione algami i w ten sposób kwasy te znajdują się w ich mięsie.

Taka głodówka pozwoli na oczyszczenie organizmu z toksyn oraz na zrzucenie kilku kilogramów. Ale to nie wszystko, ponieważ odmłodzi ona naszą skórę, niektórzy stosują ją kilka razy w roku. O głodówce mówią chyba wszystkie religie świata, podobnie jak o postach. Taka głodówka przeprowadzona pod pełną kontrolą usunie z naszego organizmu złogi to oraz toksyny a te najczęściej powstają na skutek złego odżywiania. Chodzi tu przede wszystkim o wysoko przetworzoną żywność, ona nie dostarcza cennych substancji żadnych witamin czy minerałów. Szacuje się, że w ciągu roku z pokarmem zjadamy przynajmniej cztery kilo różnych substancji chemicznych, które są szkodliwe dla organizmu. Ale to nie wszystko, co może nam szkodzić. Zdecydowanie za mało spożywamy mleka i jego fermentowanych przetworów. Wskazane jest też spożywanie kiszonych warzyw i barszczy. To wszystko dostarcza naszemu organizmowi pałeczek kwasu mlekowego. Częstym grzechem jest też to, że jemy po prostu za dużo pod kątem naszych potrzeb. Za bardzo poddajemy się jedzeniu Fast foods, słodyczom a za mało się ruszamy. Objawy zanieczyszczenia organizmu są różne al. Do tych najważniejszych można zaliczyć chroniczne zmęczenie mimo tego, że śpimy tyle ile potrzeba. Z czasem zaczynają się pojawiać bóle stawów i głowy. Ostatni etap to pojawianie się kamieni wątrobowych, nerkowych, powstają guzy i torbiele. To nie wszystko, ponieważ gdy organizm jest zanieczyszczony to cierpi także cera, pojawia się obrzęk powiek, wypryski oraz inne dolegliwości. To wszystko można pokonać za pomocą głodówki. Gdy nasz organizm będzie pozbawiony jedzenia to zacznie czerpać substancje niezbędne do życia z własnych komórek. Na pierwszy ogień idą złogi i zapasy tłuszczowe. Przed rozpoczęciem głodówki bardzo ważne jest b dokładnie się wypróżnić. Tu wskazane są jak najbardziej delikatne środki przeczyszczające oraz herbatki. Już na tydzień przed planowanym rozpoczęciem kuracji przestajemy jeść ciężko strawne pokarmy takie jak mięsa smażone czy ciężkie sosy. Learze twierdzą, że lecznicza głodówka powinna trwać od pięciu do siedmiu dni. Przez ten okres nie jemy nic tylko pijemy od 1, 5 do 2l wody. Zamiast niej możemy tez pic herbatki ziołowe np. melisę, miętę, rumianek, to powinno dodatkowo wspomóc proces oczyszczania. Podobno najtrudniejszy jest drugi i trzeci dzień, po prostu właśnie wtedy odczuwa się najsilniejszy głód. Następne dni są już łatwiejsze do przetrwania, ponieważ żołądek się kurczy. Po zakończonej głodówce przez pięć kolejnych dni należy spożywać wyłącznie warzywa.

Olej lnianyW naszym kraju wiele osób dodaje go w czasie wigilii do potraw, jednak warto używać go, na co dzień. Chroni on, bowiem przed wieloma chorobami. Prekursorką badań nad właściwościami tego oleju była niemiecka biochemiczka dr Joanna Budwig. Celem jej badań było udowodnienie, iż utwardzane tłuszcze szkodzą naszemu zdrowiu. Dopiero kolejny krok to odkrycie zalet oleju lnianego, który to jak wynikło potem z badań stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają przecież działanie lecznicze.

Czytaj więcej...

Ciastko - słodkieCukier jest już używany od setek lat, mimo tego dopiero w ciągu ostatnich kilkunastu lat zaistniały pewne kontrowersje wokół niego. Po pierwsze podejrzewany jest o to, iż powoduje przybieranie an wadze. Ale same cukry, nie ważne czy są w napojach czy w pożywieniu nie są bezpośrednio odpowiedzialne za wzrost masy ciała. Ważne tylko by była odpowiednia proporcja między przyjmowanymi kaloriami a spalanymi, wtedy nie mamy się, o co martwić. Dlatego bardzo ważna jest dobrze zbilansowana dieta. Nie może być za uboga, bo potrzebujemy paliwa by działać normalnie. Paliw potrzebuje zarówno nasze ciało jak i mózg. Nasze ciało nie potrafi rozpoznać skąd są kalorie np. czy z cukru czy z miodu. Jeśli dbasz o linie ponad przeciętnie to licz kalorie. Otrzymany wynik trzeba porównać z ilością spalanych kalorii i tym samym będziemy wiedzieli czy się coś nam odkłada na boczkach czy nie. Kluczem jest właśnie aktywność fizyczna, jest ona po prostu niezbędna do utrzymania prawidłowej wagi ciała. Dzięki temu można do swojej diety włączyć także cukier. Pamiętaj, że jeden gram cukru to 4kcal, białka 4kcal, tłuszczu 9kcal. Pamiętaj też o zaleceniach, czyli GDA, w diecie, która ma około 2000 kcal dziennie spożycie cukru nie powinno być większe jak 90 gram.

Dieta Michaela Montignaca

granatJest to jedna z wielu diet skierowanych do osób, które pragną schudnąć i utrzymać prawidłowa masę ciała. Ale przez dietetyków jest ona wskazana dla tych, którzy chcą uzyskać mniejsze ryzyko chorób sercowo – naczyniowych oraz cukrzycy.



Czytaj więcej...

Pokonać rotawirusy

rotawirusyTo one są odpowiedzialne za tak zwaną grypę żołądkową, zarażamy się nimi droga kropelkowa lub pokarmową. Wystarczy podać komuś rękę lub używać tych samych przedmiotów. Jeśli jesteś mama to możesz rozważyć zaszczepienie dziecka.

Więcej…

Pasożyty

lekarze2Te niewidoczne gołym okiem żyjątka mogą być szkodliwe zarówno dla naszego zdrowia jak i urody. Czasem zaczyna się od osłabienia, problemów z cerą złego samopoczucia. Bierzemy to wtedy jako infekcje czy tez zaburzenia hormonalne, tymczasem to zupełnie coś innego.

Więcej…

Tabletki a plastry na menopauzę

Kobiety, gdy zaczynają odczuwać pierwsze dolegliwości związane z menopauzą, rozglądają się za różnymi środkami, które pomogą przejść im ten trudny okres. Oczywiście środki te wchodzą w skład hormonalnej terapii zastępczej. I tu pojawia się problem, ponieważ jest kilka metod a właściwie dróg, którymi można podawać lek d organizmu. Pierwszym sposobem jest droga przez skórna, chodzi tu o żele i plastry, inną drogą jest połykanie, czyli tabletki doustne.

Więcej…