JarzębinaOwoce jarzębiny są bogate w witaminy C i A, jednak by nadawały się do spożycia muszą być przemrożone. Jeśli niż złapał ich mrozek na drzewie to możemy je mrozić przez dwa dni w zamrażalce. Mają one właściwości moczopędne, poprawiają pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit. Jeśli masz problemy wątrobowe to łagodzą one podrażnienia tego narządu. Są one także pomocne przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawienia.

Owoce jarzębiny są prawdziwą kopalnią witaminy C i prowitaminy A. Dzięki temu są z powodzeniem stosowane w profilaktyce przeziębień orz grypy. Przeciwdziałają rozwojowi wieńcówki i żylakom, zatem dbają też o nasze naczynia krwionośne. Można je spożywać w różnych postaciach, do najpopularniejszych należą: wywary, dżemy, konfitury i nalewki. Bardzo smaczny i zdrowy jest dżem jarzynowo jabłkowy. Do jego przygotowania potrzebujemy kilogram owoców jarzębiny, który zalewamy 0, 5 szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu. Jak tylko owoce zaczną pękać to wsypujemy 0, 5 kg cukru i gotujemy aż się on całkowicie rozpuści? Potem dodajemy obrane i pokrojone jabłka, smażymy aż do momentu aż owoce staną się przeźroczyste. Najlepsze są antonówki, przynajmniej jak dla mnie. Potem przekładamy do słoików, oczywiście gorący dżem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Możemy też przyrządzić sobie susz do nalewek, deserów i naparów. Owoce myjemy, blanszujemy i zostawiamy na sitku by dobrze obeschły. Suche kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 45-50 stopni. Gdy owoce się pomarszczą to zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Jarzębinę można tez suszyć na blaszkach ustawionych na kaloryferach. Popularny i smaczny jest też przecier do mięs. Potrzebujemy 0, 5 kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę, tyle samo owoców jarzębiny i szklankę cukru. Wszystko wrzucamy do rondla i dusimy przez 1, 5h. Potem studzimy i przecieramy przez sitko. Do takiej masy dodajemy drobno zmielony czosnek, łyżeczkę chili i 100g rodzynek. Przyrządzenie wywaru też nie jest trudne. Pomoże on przy żylakach oraz jako lek przeciwbiegunkowy i moczopędny. Owoce suszone lub nie wsypujemy do rondelka – 1 łyżkę. Zalewamy szklanka wody i gotujemy pod przykryciem przez pięć minut. Po 20 minutach odcedzamy i pijemy w 2 lub trzech porcjach.

Dieta Michaela Montignaca

granatJest to jedna z wielu diet skierowanych do osób, które pragną schudnąć i utrzymać prawidłowa masę ciała. Ale przez dietetyków jest ona wskazana dla tych, którzy chcą uzyskać mniejsze ryzyko chorób sercowo – naczyniowych oraz cukrzycy.



Czytaj więcej...

Pokonać rotawirusy

rotawirusyTo one są odpowiedzialne za tak zwaną grypę żołądkową, zarażamy się nimi droga kropelkowa lub pokarmową. Wystarczy podać komuś rękę lub używać tych samych przedmiotów. Jeśli jesteś mama to możesz rozważyć zaszczepienie dziecka.

Więcej…

Pasożyty

lekarze2Te niewidoczne gołym okiem żyjątka mogą być szkodliwe zarówno dla naszego zdrowia jak i urody. Czasem zaczyna się od osłabienia, problemów z cerą złego samopoczucia. Bierzemy to wtedy jako infekcje czy tez zaburzenia hormonalne, tymczasem to zupełnie coś innego.

Więcej…

Tabletki a plastry na menopauzę

Kobiety, gdy zaczynają odczuwać pierwsze dolegliwości związane z menopauzą, rozglądają się za różnymi środkami, które pomogą przejść im ten trudny okres. Oczywiście środki te wchodzą w skład hormonalnej terapii zastępczej. I tu pojawia się problem, ponieważ jest kilka metod a właściwie dróg, którymi można podawać lek d organizmu. Pierwszym sposobem jest droga przez skórna, chodzi tu o żele i plastry, inną drogą jest połykanie, czyli tabletki doustne.

Więcej…